russisch gas: njet

Hoera! We zijn van het russisch gas af. We hebben niet zelf de beslissing hoeven nemen, dat heeft Gazprom voor ons geregeld. Maar “hoera”, dat is het toch echt niet. Bij de stapel crisissen die we al hebben komt nu de gascrisis er nog boven op. Want de veertig miljard kuub gas dat Nederland jaarlijks verbruikt komt niet zomaar binnen. En Groningen is ‘op’. Nu komt dit probleem niet zomaar uit de lucht vallen. Er waren genoeg signalen dat dit stond te gebeuren. Daarvoor zijn door de overheid plannen gemaakt om te waarborgen dat huishoudens en bedrijven niet zonder gas komen te zitten. Dat zou een economische ramp van galactische proporties betekenen. Sowieso zal het gebruik fors moeten worden teruggebracht. Voor alle burgers betekent dat de verwarming omlaag moet, 17 graden is niet behaaglijk, dus een extra trui zal onmisbaar zijn. Koken doen we elektrisch. Douchen doen we kort en niet elke dag. We besparen op onze mobiliteit. Vrijblijvendheid is niet langer aan de orde. 

Duidelijk is dat de energietransitie is een stroomversnelling moet komen. Dat wil zeggen dat de groene, duurzame energielevering centraal komt te staan. Nu heeft Nederland al een zekere inhaalslag gemaakt met windmolens en zonneparken. De bottleneck is nu de capaciteit van de infrastructuur van het netwerk. Uitbreiding zal veel tijd vergen (en geld). De waterstofeconomie moet nog op gang komen. Met andere woorden: er is veel te doen en haast is geboden. We hopen dat onze politici de urgentie ook voelen en maatregelen nemen om de stroperigheid van vergunningen en belemmerende regels en wetten te vervangen door daadkracht en snelheid. Als het moet kan er veel. Dat heeft de geschiedenis met bijv. de Deltawerken wel geleerd. 

Verder hopen we vurig dat het onzalig bloedvergieten en vernietigen van een heel land spoedig ten einde komt. Alleen al voor de miljoenen onschuldige mensen, die zoveel te lijden hebben. Daarbij vallen onze zorgen in het niet.