Uitbraak

Na de mooiweermaand April – maar wel veel te droog – hebben ‘wij’, de Nederlanders, er wel genoeg van. Genoeg van gedwongen-vrijwillig binnenblijven. Genoeg geklust, geverfd en de tuin gespit. We breken uit. In het recente weekend heb ik nog nooit zo’n concentratie hardlopers, racefietsers, rolskaters naast wandelaars, kinderwagens en -langs het water- vissers bijeen gezien. Hopelijk leidt dat overmoedige, riskante? gedrag niet tot een herleving van het coronavirus. Want het gaat nu de goede kant op met het gestaag afnemend aantal besmettingen en ziekenhuisopnames. Als we ook officieel en legitiem meer bewegingsvrijheid krijgen kunnen we weer aandacht geven aan andere prioriteiten. Economie natuurlijk en het grote mondiale klimaatprobleem zal weer snel bovenaan de lijst staan. Wat dat laatste betreft: de zonnigste maand april ooit was tevens oorzaak van de grote droogte in Zuid- en Oost-Nederland. De Achterhoek als nieuw woestijngebied, daar moet je toch niet aan denken. De provincie en andere regionale overheid zijn al druk met het inventariseren van maatregelen, die óók voor de langere termijn oplossing bieden. 

Een belangrijke factor bij een oplossing is de natuur. Een goed doordachte inrichting van de natuur in Nederland kan bijdragen aan meer beheersing van ‘droog’ en ‘nat’. De vereniging Natuurmonumenten wijst op het belang van particuliere tuinen. De totale oppervlakte daarvan bedraagt 10% van het Nederlandse natuurareaal. Dat is niet niks. Helaas zijn en worden nog veel tuinen bestraat en betegeld. Dat is jammer in meer opzichten. Niet alleen in esthetisch opzicht gaan we erop vooruit als we massaal onze tuinen gaan vergroenen. De tijd is nu rijp, want we moeten toch ‘binnenblijven’; een nieuwe hobby is welkom en de beloning is direct verdiend. Heerlijk genieten van de mooie dagen die gaan komen in ons eigen groen paradijsje. Wat wil een mens nog meer!

Zoek voor meer informatie naar het project “Levende Tuin”, van Tuinbranche Nederland en uiteraard bij de Vereniging Natuurmonumenten.

En anders helpen wij U wel: we weten de weg.