Duurwerk

Ha! Weer een nieuw jaar en zelfs een nieuw decennium. Twintig-twintig gaat het nieuwe jaar heten. Een intrigerend getal, dat 2020. Het eerste  cijfer ‘2’ betekent dat het getal 2 maal een nul heeft, het volgende cijfer ‘0’ zegt dat er nul enen zijn. De daarop volgende ‘2’ geeft aan dat er twee tweeën zijn. Vervolgens zegt het laatste cijfer ‘0’ dat er nul drieën zijn *). Mooi toch? 

Het zal nog even duren voordat we in het jaar 3030 zijn. Ik zou heel graag willen weten hoe de wereld er dan uitziet. Of er nog mensen zijn (en hoeveel dan). Het is al een poosje geleden dat we in het jaar 1010 waren. Veel minder mensen dan nu, dat is zeker. Geen elektriciteit, geen CO2-problemen, geen veganistische kerstdiners. Zou de jaarwisseling net zo rumoerig als nu zijn verlopen? Volgens de overlevering hadden Chinezen toen al wel vuurwerk uitgevonden. Een succesproduct dat in onze stad uitvoerig is uitgetest, tot verdriet van velen. Nu gaat de discussie over verbod, geheel of gedeeltelijk. Over de economie van vuurwerk is ophef: 77 miljoen euro kostprijs, tientallen miljoenen schade en de personeelskosten van politie, zorgmedewerkers en anderen zijn behoorlijk hoog. Waar we weinig over hebben gehoord is de schade aan milieu en klimaat. Hoeveel CO2, fijnstof, stikstofverbindingen en Pfas zijn er uitgestoten. Rationeel gezien: als je iets om klimaat en milieu geeft, blijf je toch van vuurwerk af. Maar ja: traditie. Wij dachten dat het mogelijk zou moeten zijn om duurzaam vuurwerk te hebben. Géén uitstoot, herbruikbaar, modern en toch feestelijk. Het bestaat! We hebben er beelden van.

In de Chinese stad Shanghai vond met de jaarwisseling een prachtige lichtshow plaats. Boven het centrum van de stad vlogen duizenden lichtgevende drones door elkaar https://youtu.be/3WxvKH18UL0 . Ze waren geprogrammeerd om de meest fantastische patronen te tonen: geen herrie, geen vervuiling, geen gevaar.  Kunnen wij ook zo modern worden? 

Sowieso gaan wij met ons bedrijf zo modern en duurzaam mogelijk aan de slag en gaan van 2020 een succesjaar maken. Doet U mee?

*) Ionica Smeets: Volkskrant za 4 jan 2020

https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/wat-werkelijk-fantastisch-is-is-dat-2020-een-autobiografisch-getal-blijkt-te-zijn~b2d67825/