RECORD: warmste juli ooit, mondiaal

Veertig graden in Nederland, dat is jarenlang voor ondenkbaar gehouden. Nu kijken we er al niet meer van op en gaan de gedachten aan de mogelijkheid van vijftig graden. Te bereiken in de hitte-eilanden die de megasteden inmiddels zijn geworden. Dodelijk. Toen de 25e juli het record was gevestigd stonden de media bol van commentaar en analyses. Grofweg waren er twee soorten artikelen: ‘wat erg’ en wat zijn de oorzaken, c.q. wie heeft de schuld. Versus: dit is nu echt wel een ‘word wakker-bel’ en wat gaan we eraan doen (of kunnen we er wel wat aan doen?). Nu buitelen de oplossings-hypes over elkaar heen. Enthousiaste (hysterische) groeperingen weten wat we MOETEN doen, bijv geen vlees, maar soja (wat nou echt beter is voor milieu is nog de vraag), of geen benzine maar elektrisch (dezelfde vraag), of geen kunststof maar katoen (nogmaals!), enz. Terwijl, wat echt hout snijdt is een kwestie van politieke wil, grensoverschrijdend. Denk aan de luchtvaart die enorm wordt gesubsidieerd, denk aan belasting op CO2 uitstoot, denk aan de verwerking en vervoer van enorme partijen afval, denk aan de mondiale boskap. Dan zitten we in de fuik van een systeem waar de individuele regeringen geen invloed meer op hebben. Cultuur- en gedragsverandering wereldwijd, zou de basis moeten zijn om ontwikkelingen nog ten goede te kunnen keren. Daarover echter zijn de deskundigen zeer pessimistisch. Bijna niemand lijkt bereid om zijn verworven ‘rechten’ op te geven. Dus we blijven vliegen, strijden voor hogere maximumsnelheid, kleding kopen die al te snel weer wordt afgedankt, ons afval achteloos weggooien. 

Hoe staan wij met ons bedrijf hier in dit klimaatgeweld? Wel, het werken in de hitte viel niet mee, vroeg beginnen, veel drinken, uit de zon blijven, het zijn normale adviezen. Verder doen we wat we kunnen. We hanteren zoveel mogelijk de circulaire economie, beperken afval tot het uiterste, gebruiken milieuvriendelijke materialen en oplossingsarme verf op waterbasis. We zorgen voor een goede planning en logistiek zodat er zo weinig mogelijk kilometers worden gereden. We adviseren onze klanten over isolatie, energieneutraal wonen, gebruik van zonne-energie of warmtepompen, zoveel mogelijk groen in tuin, balkon of dakterras. We blijven alert en volgen de innovaties in ons vakgebied.

 

Het ijs op Groenland smelt harder dan normaal. ©Thomson Reuters
Sahara-lucht leidde in de laatste week van juli in onder meer Nederland tot hitterecords. Diezelfde lucht zorgde vervolgens voor een extreem snelle smelting van de Groenlandse ijskap. Ongeveer 90 procent van de kap kreeg met dooi te maken, waarbij 55 miljard ton ijs smolt. Dat is ongeveer 40 miljard ton meer dan normaal is in vergelijkbare perioden in voorgaande jaren.

In Mali, twee keer zo groot als Frankrijk, neemt de verwoestijning enorm toe. ©TRFOTO
Verspilling  van voedsel is een groeiend probleem, meldt het VN-klimaatpanel IPCC in het rapport over landgebruik dat donderdag werd gepresenteerd. Een kwart tot een derde van alle voedsel wereldwijd wordt verspild of gaat verloren.