Code Rood

Wat was het warm in juni, hè? Gemiddeld 2,5 graad boven normaal. En kurkdroog. Nu, op moment van schrijven (1 juli), is het weer wel normaal: nat en guur en 18*. Maar in Z-O-Europa kan het zomaar 45* zijn. Code rood voor vakantiegangers naar Turkije, Griekenland en aanpalende gebieden.

Uit de zaterdagkrant: “Ook in de rest van Zuidoost-Europa worden hoge temperaturen verwacht. In grote delen van Griekenland, Macedonië en Bulgarije wordt het zelfs ondraaglijk heet. In delen van Bulgarije zal het bijna 20 graden warmer zijn dan het normaal in deze periode van het jaar is. Mogelijk wordt in het land een hitterecord uit 1916 gebroken”.

Nog meer uit die krant: “De aanhoudende hitte leidt in Italië tot steeds grotere watertekorten. Vorige week werd in twee provincies de situatie zo nijpend, dat de regering de noodtoestand uitriep. Voor onder meer de steden Bologna, Turijn en Florence werd toen in het weekeinde code rood afgekondigd. Dat is het hoogste risiconiveau voor de volksgezondheid op een schaal van vier niveaus”.

De bosbranden in Portugal zijn al geen nieuws meer. Bert Wagendorp schrijft in de Volkskrant van 20 juni: “……Uit andere opwarmingscijfers blijkt dat de subtropen langzaam maar zeker onze kant opkomen. Misschien zijn de gebeurtenissen in Portugal een wake-upcall en tracht de natuur ons duidelijk te maken dat er écht iets aan de hand is. Het gepraat over duurzaamheid en de uitstoot van CO2 heeft nog altijd iets vrijblijvends, de zorgeloosheid overheerst en inderdaad is het momenteel prima toeven op het terras en langs de waterkant. Maar het is niet vrijblijvend, er voltrekken zich zorgwekkende zaken”.

Zo dus, en Trump maar beweren dat het allemaal onzin is, die klimaatverandering. Ook onze eigen politici lijken andere prioriteiten te hebben, althans zo blijkt uit de verslagen van de kabinetsformatie tot nu toe.

Voor ons particulieren, is de vraag: wat kan je persoonlijk doen? Natuurlijk zijn daar de zonnecellen op je dak, goede isolatie, zuinige apparaten, nadenken over wat je koopt en eet. Wat ook nog zoden aan de dijk kan zetten, als we het met z’n allen doen: vergroening! Doe al die tegels, stenen en grind uit je tuin en beplant. Geen bewerkelijk gras, maar bloeiende vaste planten en struiken die weinig onderhoud behoeven. Veel mooier en goed voor waterbeheer, betere lucht, beter stadsklimaat en vangt CO2. Wij gaan ook ons schuurdak beplanten: goed idee.

Overigens: laten we collectief zuinig zijn op bedrijven die duurzaamheid in hun beleid voeren. Bescherm tegen activistische geldbeluste aandeelhouders uit het buitenland. Dan kunnen wij zonder schuldgevoel milieuvriendelijke verf kopen.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *