Ceotwee

Het jaar 2014 was wereldwijd het warmste sinds mensenheugenis. 2015 gaat dit record verbeteren, is nu al zeker. Als dat zo doorgaat, zijn er nogal wat consequenties voor de wereldbevolking. Niet alleen zijn er voordat de 21e eeuw ten einde is, geen gletsjers meer  in Europa, kunnen we via de Noordpool naar Azië varen en is Zuid-Europa een woestijngebied. Veel kuststroken zullen permanent onder water staan: Amersfoort als zeehaven. Oorzaken: verhoogde zonneactiviteit? El Nino? De mens? Zoveel is zeker: het CO2-gehalte in de atmosfeer is een factor van belang voor het optreden van het broeikaseffect. Het gas functioneert als een wollen deken, zonnewarmte wordt ingevangen en de warmteafgifte wordt beperkt. De bijdrage aan CO2 van de mens is fors en moet fors minder worden. Eigenlijk is dat simpel: geen gebruik meer van fossiele brandstoffen. Energiedragers, zoals hout, biobrandstof, geven bij verbranding óók CO2, maar dat is eerder door de planten opgenomen uit de lucht. Een vorm van recycling, dus. Nog beter is energie te winnen uit wind, zon, aardwarmte, getijdenkrachten. Volgens een recent rapport van Greenpeace zou het moeten kunnen dat in 2050 het gebruik van fossiele brandstof tot nul is gereduceerd. Zou dat lukken dan heeft de verspillende mens zijn bijdrage aan het oplossen van het klimaatprobleem behoorlijk geleverd. Daarnaast zou het goed aanplanten en beheren van nieuw bos op aarde zelfs de balans naar positief kunnen doen uitslaan.

Laten we zeggen: “DOEN”!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *