Duurzaam Juni 2015

IMG_9339

Het is alweer ruim een jaar geleden dat wij de prijs voor het meest duurzame onderhoud- en schildersbedrijf van het jaar verkregen. We vroegen ons af hoe het nu is gesteld met het duurzaam denken en doen in ons land. Soms lijkt het woord een modebegrip dat te pas en te onpas wordt gebruikt; dan is het een leeg woord. Maar gelukkig wordt erkend dat duurzaamheid een steeds belangrijker factor wordt voor het voortbestaan van aarde en mensheid. Zowel overheden als particulieren en bedrijven gaan inzien dat hulpbronnen niet oneindig zijn, behalve de zon. Dus wordt gebruik van de zon, direct of indirect, een logische stap. In het beleid van overheden en in gezamenlijke projecten van particulieren en bedrijven.

Twee voorbeelden.
Het provinciebestuur van Noord-Brabant heeft de niet geringe doelstelling dat in 2050 alle 800000 woningen energieneutraal moeten zijn. Dat betekent – na een aanloopfase – dat er 100 huizen per dag energieneutraal worden gemaakt! Met waterpompen, superisolatie en zonnepanelen is zelfs geld te verdienen. De investering wordt geschat op zo’n 40000€ per woning als de productie goed op gang is gekomen en is gestandaardiseerd. Geen energierekening meer, betekent een besparing van zo’n 200€ per maand. Daarmee los je het investeringsbedrag in pakweg 20 jaar af.
In Texel is een soortgelijk project. Veel kleinschaliger: twintig huizen worden energieneutraal en ‘gasloos’ gemaakt. De berekening loopt op dezelfde manier als in Brabant. In 15 jaar wordt gemiddeld per gezin 35000€ besteed aan de energierekening. Met de besparing kan je dan een lening van 35000€, besteed aan de renovatie aflossen. Hier is de ASN-bank een mogelijke partner als geldschieter.

Wat kan (en zal!) in Brabant en Texel is natuurlijk overal mogelijk. Wij kunnen U desgewenst adviseren over de mogelijkheden; technisch kan het, financiële haalbaarheid is geen utopie meer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *