De Wereld een broeikas

12006580_840118649433724_2812898497155314966_o

Er is veel te doen over klimaat, CO2-uitstoot en de toekomstige leefbaarheid van de aarde. Er is goed nieuws en slecht nieuws. eerst het goede nieuws.

Over pakweg 20 jaar wonen de Nederlanders in klimaatneutrale huizen, voorzien van zonnepanelen en effectieve isolatie, eten verantwoord gekweekte voeding en rijden elektrische auto’s. Deze duurzame ontwikkeling vergt wel grote investeringen: miljarden euro’s, maar dat hebben wij er graag voor over. Leefbaarheid voor ons en onze kinderen!

Er is ook slecht nieuws: de almaar groeiende luchtvaart slokt de energiebesparing van alle maatregelen in andere sectoren geheel op. Daar ga je dan met je goede duurzame gedrag. De mondiale luchtvaartsector is niet door eenzijdige maatregelen van individuele landen te besturen. Mensen willen vliegen. 70% van alle vliegreizen is vakantie of familiebezoek. En omdat vliegen relatief spotgoedkoop is en blijft, zal dit niet veranderen. Op vliegtuigbrandstof zit geen belasting, op tickets zit geen BTW. Hoe moeilijk het is om internationale afspraken te maken, wordt nog eens bewezen door de recente Griekse kwestie. Vliegen véél duurder maken zou helpen, maar de politieke wil daarvoor ontbreekt – natuurlijk!

De moeilijkste vraag is hoe met deze ontwikkelingen om te gaan als individuele burger. Niet vliegen? Maar de buurman doet het ook, dus…Minder vliegen, nadenken of een vliegreis onontkoombaar is, of een alternatief voorhanden is. En: vanzelfsprekend: wel doorgaan met de andere zaken die meer in onze macht liggen: energieverbruik, energiebesparing, energieopwekking met andere bronnen dan de fossiele brandstoffen.

Wij hebben in ieder geval het voornemen om onze duurzame werkwijze te continueren en uit te breiden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *