Huizen duurder door restauratie monumenten

Amsterdam – Een financiële injectie in de restauratie van cultureel erfgoed leidt tot forse stijgingen van woningen in de omgeving. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam.
“Een investering van 100 procent blijkt grofweg 115 procent van dat bedrag op te leveren, gekeken naar de huizenprijzen van omliggende panden”, zo melden de onderzoekers Hans Koster en Jan Rouwendal. Zij zijn als economen verbonden aan de Vrije Universiteit. Hun onderzoek richtte zich op heel Nederland. Daarbij baseerden ze zich op data van de Nederlandse Vereniging van Makelaars(NVM) en de Rijksdienst Cultureel Erfgoed. Zodoende namen ze twee miljoen huizentransacties en 12.000 investeringen in monumenten onder de loep. Gemiddeld werd 250.000 euro aan de restauratie van de monumenten besteed. In hun onderzoek hielden Koster en Rouwendal rekening met andere mogelijke factoren die van waarde zijn op de groeiende huizenprijzen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *