Witte Kerst !

Wat romantisch, zo’n real-life kerstkaart van je eigen straat, of tuin. Witte Kerst is zo’n beetje de jongensdroom van iedereen (m/v). Het komt niet zo heel vaak voor, maar toch, het gebeurt. Dit jaar ook? Wie weet.
Het verschijnsel heeft ook wel enige nadelen. Gladheid is voor verkeer vervelend en zout strooien heeft milieunadelen. Heeft U ook gedacht aan het effect op uw zonnepanelen? Oei! Dat zoeken we op.
Een van de eerste dingen is het gewicht. Een flinke lading sneeuw weegt heel wat. Nou, daarover geen zorg: met 2.75 m sneeuw is er geen gevaar voor breken of doorbuigen. Het dak zal eerder bezwijken dan de panelen.
De andere vraag is: wat heb je nog aan zonnepanelen als er sneeuw op ligt? Nou: nix. Rendement is nul. Wat te doen en vooral niet te doen?
Ga niet zelf het dak op (tenzij met een heel goede levensverzekering). Ga niet sproeien, dan wordt de sneeuw vervangen door ijs. Niet krabben, dat beschadigt de lichtgevoelige coating.
Wel: huur een onderhoudsspecialist in, via de installateur. Of zet de panelen schuin onder een hoek van minstens 40*. Of gebruik een telescopische wisser.
Je kunt ook wachten tot de winter voorbij is. Zie maar!
Prettige Kerst en een fijn Oud-Nieuw en vooral een voorspoedig 2015.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *