Wint wind of zon?

In de wereld van alternatieve energie bestaan verschillende groeperingen, elk met een eigen ‘geloof’. We kennen de aanhangers van de windmolens, die gaan voor groot, groter, grootst en mammoetparken in en langs de zee. Miljoenen investeringen en dito subsidies. Er is ook een groep die meer heil ziet in zonne-energie. Zonnepanelen en zonneboilers zijn de meest voorkomende vormen. Aanhangers van beide soorten bevechten elkaar met argumenten, waaruit moet blijken dat ze ‘gelijk hebben’ met hun keuze. Ik heb eens horen vertellen dat de club die de meeste subsidie in de wacht sleept gaat winnen. Nogal oneigenlijk! Alle energievormen op aarde komen uiteindelijk van de zon, ook de fossiele energiedragers, als kolen, gas en olie. Maar de directe zonne-energie, met zonnecellen verkregen, is de meest directe vorm. Die zou daarom, als de efficiency van de cellen verbetert, de hoogste ogen gooien. Voordeel is in ieder geval de relatieve kleinschaligheid. Op ieder dak kunnen wel zonnepanelen worden geplaatst, dat zal voor windmolens wat lastiger zijn. Wat politiek-economisch speelt is natuurlijk het rendement en dat zonder subsidies. Schattingen over de rendementen van wind lopen uiteen van ‘wordt nooit terugverdiend’ tot miljardenopbrengsten. Over de zon is men wat positiever, zij het op langere termijn. Vooralsnog zijn de investeringen hoog en is de concurrentiestrijd met kolen, gas, olie en kernenergie nog lang niet gewonnen. Toch denk ik dat er geen terug mogelijk is op de ingeslagen weg: de alternatieve energiebronnen zullen het in de toekomst moeten gaan doen.
Energie verkrijgen voor ons -steeds toenemend- gebruik is één kant van de medaille; aan de andere kant staat beperking van het gebruik. Daar is ook nog een wereld te winnen. Er gebeurt al veel: denk maar aan de verlichtingsindustrie. Oude onzuinige gloeilampen worden in hoog tempo vervangen door leds, de oude CV-ketels maken plaats voor nieuwe zuinige HR-ketels, automotoren zijn een stuk zuiniger dan 10 jaar geleden.
Wat kunnen wij als particulier? Vervang van onzuinige, verouderde apparatuur hebben we in eigen hand, over zonnepanelen kunnen we zelf beslissen en met woningisolatie is heel wat energie te besparen. Goed voor het milieu en voor de eigen portemonnee. Het renoveren van een gehele woning is het mooiste en meest rendabele moment.
Wij zullen U daarbij graag helpen. Afgezien van de windmolens hebben wij ervaring opgebouwd in verantwoorde keuzes met betrekking tot zonne-energie en met verantwoorde woningisolatie. Wij adviseren en installeren. Kom maar eens langs!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *