Augustus 2014 INSPIRERENDE INNOVATIE

Eigenlijk is “verf” een ouderwetse term. Zo 20ste eeuws! Tegenwoordig hebben we het over Coating. Hiermee wordt een moderne verf aangeduid, met bijzondere eigenschappen, passend bij de toepassingen. Op het gebied van coatings zijn geweldige ontwikkelingen gemaakt en nog veel verder gaande. Zo is er bijvoorbeeld een waterdichte coating ontwikkeld die beton versterkt en de levensduur met zo’n 20 jaar verlengt. Het laagje coating is keihard en slechts eentiende mm dik! Met een ander soort slimme coating op glas kunnen ramen selectief zonlicht doorlaten en ook electriciteit opwekken. Vooralsnog zijn dit wel laboratoriumtoepassingen, maar de praktijk komt eraan. En wat te denken van een zelfherstellende lak op auto’s? Het is een coating die een scheur bij verwarming weer onzichtbaar dichtsmelt. Dat betekent dat een kras of scheur in de laklaag van de auto gewoon vanzelf weer dicht. Een beetje zonlicht is voldoende. Overigens is er feitelijk geen verschil meer tussen een coating en een folie. Superdun, supersterk en fantastische mogelijkheden, ook in de medische industrie. Mij zal zeker ook bevallen kleding die actief koelt in een warme omgeving. Voor de schilder op een heet zinken dak.
Overigens leuk om een filmpje op you tube te bekijken, waar de zelfherstellende scheur wordt getoond ( neem de muziek erbij maar voor lief).

http://youtu.be/1eV51ryXrMU
*bovenstaande informatie met dank uit Delft Integraal, TU Delft, juli 2014*

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *