November 2013 Isoleer je rot!

Ja dat staat er echt. Isoleren is alweer – of nog steeds – hot. Duurzaam en zuinig energieverbruik zijn de toverwoorden.
Dat je je huis moet isoleren dateert van de vorige energiecrisis: zorg voor dak- en vloerisolatie, dicht alle kieren, neem dubbel glas, spuit je spouwmuren vol, gordijnen dicht, installeer een hoog-rendement-CV-ketel. Nu we dat allemaal hebben gedaan, blijft de vraag hoe het heeft gewerkt.
Niet altijd optimaal, zo blijkt uit de ervaringen. Van de negatieve effecten noemen we: een slecht binnenklimaat, doordat er onvoldoende verse lucht naar binnen kan komen. Gevolg: ziekteverzuim, je niet lekker voelen, het sick-building-syndroom in het kantorenwezen. Een ander effect: optredende verrotting van houten balken in daken en vloeren wegens vocht dat door temperatuurverschillen binnen en buiten precies daar blijft hangen waar het zijn vernietigend werk doet. Een nog ander effect is economisch: de terugverdientijd van de investeringen is soms langer dan de levensduur. Vooral investeringen in de beglazing staan bekend om de zeer lange terugverdientijd. Daar komt nog bij dat het produktieproces veel energie kost evenals de hogere transportkosten en niet te vergeten het installatiewerk. Door ons steeds meer te isoleren van de buitenwereld, in letterlijke zin, is er een onbalans ontstaan en hebben we het tegenovergestelde bereikt van de oorspronkelijke doelstellingen.

Gelukkig worden deze ervaringen gebruikt om tot verbeteringen te komen; er zijn nieuwe inzichten en ook nieuwe technieken en materialen. Er zijn nu vernieuwende fabrikanten die produkten leveren waarbij het motto is: “isoleren in balans”. Het gaat hierbij om een goed evenwicht in energiebesparing, gezond leefklimaat en behoud van architectuur en wooncultuur. Het resultaat van isoleren in balans is een aangename en gezonde woon- en werkomgeving. Wie zou daar niet voor kiezen?
Wij kunnen u hierover natuurlijk meer vertellen dan in dit kort bestek mogelijk is.
Overigens lees ik in de krant dat er per december gebruik kan worden gemaakt van het ‘Nationaal Energiefonds’. Huizenbezitterrs kunnen leningen aanvragen (looptijd 7 of 10jaar) voor energiebesparende maatregelen. Bedragen tussen 2500 en 25000 € , rente 3 – 3.5 % en aftrekbaar. (VK maandag 21 okt).

Na dit zeer serieuze onderwerp komen we nog even terug naar de vorige maand. Het is niet zo dat alleen boze mensen kunstwerken met messen aanvallen!
Hier is een voorbeeld waar de kunstenaar dat zelf heeft gedaan. In het Gemeentemuseum Den Haag.
Ga snel kijken!

Lucio Fontana, gemeentemuseum Den Haag: de anatomische les.

Lucio Fontana, gemeentemuseum Den Haag: de anatomische les.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *