September 2013 De droom van de schilder.

P1090872_2Wel, de vakantie is alweer voorbij. Veel te snel, vind ik. Maar het was leuk. U ook een goede vakantie gehad? En: ook goede voornemens gemaakt? Want de vakantie is veel beter dan de jaarwisseling, bij uitstek de tijd om na te denken over nieuwe dingen, plannen of veranderingen.

Ik zal u deelgenoot maken van een van mijn ideeën. Ik wil een nieuwe kleur uitvinden. Een kleur die nog niet bestaat. Zou dat kunnen? Er zijn al oneindig veel kleuren, veelal met mooie namen als: magenta, ultramarijn, turkoois, sepia, vermiljoen, ga maar door.
Een kleur die (nog) niet bestaat is onzichtbaar. Hoe krijg je die te voorschijn? Stel eens dat de kleur blauw niet bestaat. Die moet worden uitgevonden. U weet dat alle kleuren samen wit vormen. Dat is het licht van de zon. Splits je dat licht met behulp van een prisma, dan krijg je de kleuren van de regenboog. Een oneindig aantal uitgaande van de zeven basiskleuren, rood-oranje-geel-groen-blauw-indigo-violet, naar hartenlust te mixen en te mengen. En kijk: daar is het blauw al, zichtbaar. Niet zichtbaar, maar wel bestaand zijn infrarood en ultraviolet. Sommige dieren kunnen in dat spectrum ook dingen zien, zo blijkt uit onderzoek. Maar daar hebben wij nix aan. Het lichtexperiment leert ons dat blauw wel bestaat. Valt niet te ontkennen. Stel, je sluit iemand op in een ruimte met alleen de kleuren rood en varianten. Voor die persoon zou blauw niet bestaan, totdat hij buiten komt! Het grote verschil is natuurlijk dat we kleuren van licht hebben en kleuren van verf. Je zou je kunnen voorstellen dat geen enkele fabrikant de kleur ‘blauw’ maakt. Geen enkel voorwerp is blauw te maken. Dan zou je die kleur kunnen uitvinden. Ik ga daar eens over peinzen. Volgende foto laat overigens ‘blauw’ zien, dat geen blauw is!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *